2012. augusztus 6., hétfő

Kerti Patika - Zöldségek

James Wong nagyszerű receptjeivel tértem vissza egy kis baleset után, így emiatt a kényszer pihenő miatt lett időm neki látni begépelni a folytatást. A többi hamarosan!

I. évad 6. Zöldségek
Uborkás szemzselé, csilis fájdalomcsillapító, articsókával a koleszterin ellen, fokhagymás lábfürdő és szárított fokhagymás hintőpor gombásodásra.

Uborkás szemzselé
- 1 db kígyóuborka
- 1 levél aloe vera
- 1 cs növényi zselatin
- 5 ml csodamogyoró víz (vagy varázsdió, a kettő ugyanaz, Hamamelis virginiana a latin neve)
- 1 filter fehér tea
- 3 csepp borsmentaolaj
Az uborkát felkockázzuk, az aloe vera levelet megtisztítjuk és a zselét kivesszük, a levelet kidobjuk. Összeturmixoljuk, majd átszűrjük. 100 ml-t kimérünk belőle, a többi félre tesszük. Egy edénybe öntjük a csodamogyoró vizet, feloldjuk benne a zselatint és beletesszük a fehér teát is. Addig melegítjük gyenge tűzön, amíg a zselatin állaga keményebb lesz. Miután a keverék meghűlt, kivesszük a teafiltert és összekeverjük az uborkával, majd belecsepegtetjük a borsmentát. Tiszta (pumpás) üvegbe töltjük.
Hűtőben 6 hétig áll el.

Csilis fájdalomcsillapító
- 20 dkg csili
- 20 dkg kókuszolaj
- 12 tk mustárpor
- 6 tk méhviasz
-  gézlapok
A megmosott csilit feldaraboljuk és egy lábasban hozzákeverjük a mustárport és a kókuszolajat. 2 percig lefedve melegítjük, majd a fedővel a tetején hagyjuk hűlni egy kicsit (de a kókuszolaj ne szilárduljon meg). Könnyű anyagon átszűrve az olajat visszatesszük egy tiszta edényben a gázra. Hozzáadjuk a méhviaszt és addig melegítjük, amíg megolvad. A gézlapokat beleáztatjuk és miután jól megszívták magukat, egy sütőpapírra tesszük őket. Száradás után egymásra lehet tenni őket a könnyebb tárolás miatt.
Hűtőben 1 évig áll el A fájdalomcsillapítós gézlapot ráhelyezzük a fájdalmas területre, majd körbe kötjük. Ajánlott melegen tartani a kezelés alatt, például takaróval. 30-60 percig hagyjuk rajta.
A kókuszolaj kéz melegre könnyen olvadni kezd, így formálhatóvá válnak a lapok.

Articsókával és galagonyával a magas koleszterin ellen
- 4 db articsóka (flavonoid, antioxidáns)
- 1 l víz
- 47,5 dkg galagonya bogyó (flavonoid) (A szárított galagonyát használat előtt 24 órára vízbe kell áztatni!)
- 22,5 dkg cukor
- 1 db fahéj
- 1 db lime leve

Feldaraboljuk a megmosott articsókákat, majd a vízzel felöntve 10 percig főzzük, és 20 percig állni hagyjuk. A bekapcsoljuk a sütőt 100 °C-ra . Majd egy serpenyőben összeforraljuk az articsókát, a galagonya bogyóval, fahéjjal és a cukorral. 15-20 percig forraljuk gyenge lángon. A fahéjat kivesszük, majd belecsavarjuk a lime levét. Egy tepsi sütőpapírral kibélelünk és beleöntjük a keveréket úgy hogy a vastagsága a masszának kb. 1 cm legyen. 2-3 órán át szárítjuk a sütőben, s majd ha kihűlt, ollóval falatnyi adagokra daraboljuk.
2 óra múlva érdemes megnézni, hogy áll, nehogy túlságosan kiszáradjon, nem a ropogósság a cél.
Zsírpapírba/sütőpapírba csomagolva, légmentesen zárható dobozban 1 hónapig áll el a hűtőben.
Önmagában vagy müzlivel is fogyasztható.
Nem helyettesíti a gyógyszert! Diabetikusoknak a cukor miatt nem ajánlott. Akinek szívproblémája van, tilos a galagonya miatt!

Fokhagymás, ecetes lábfürdő
- 2 fej fokhagyma (allicin - antibakteriális, gombaölő)
- almaecet (vagy bármilyen más)
- 20 fej friss levendula
- zsálya
Egy üvegbe tesszük a feldarabolt fokhagymát és leöntjük kétszeres mennyiségű ecettel. Mozsárban megtörjük a zsályát, majd a levendulával együtt a fokhagymához adjuk. Légmentesen lezárjuk az üveget, majd egy hónapig, de minimum 2 hétig állni hagyjuk.
Hideg, sötét helyen 6 hónapig is eláll. Meleg vízbe 5 evőkanállal öntsünk, hetente legalább 3 alkalommal 10 percig áztassuk benne a fertőzött lábat. Két héten keresztül ajánlott. Ezután fokhagymás hintőporral szórjuk be a lábat.

Szárított fokhagymás hintőpor
- 4 ek szárított zsálya levél
- 4 ek szárított fokhagyma (boltban kapható fokhagymapor is jó)
- 7 ek búzadara (kb. 70 g)
- 7 ek szódabikarbóna (kb. 70 g)
- 24 csepp teafaolaj
Egy mozsárban összetörjük a szárított zsályát és egy közepes tálba tesszük, majd hozzáadjuk a szárított fokhagymát (ha kell porítjuk azt is). Ezután összekeverjük a kukoricadarával és a szódabikarbónával. Belecsepegtetjük a teafaolajat, és alaposan elkeverjük. Tiszta, üres sótartóba öntjük.
Száraz, sötét helyen 1 évig is eláll.
Naponta háromszor szórjuk be bőségesen a fertőzött területet. Addig használjuk, míg az összes tünet el nem múlik. Ez néhány hétig is eltarthat. Ezután még 1 hétig folytassuk a kezelést, nehogy felüsse a fejét újra a gomba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése