2012. augusztus 9., csütörtök

Kerti Patika - Virágok

Amikor elkezdtem nézni ezt a sorozatot, még nem írtam le minden receptet, s jellemzően az ismétlésekről is lemaradtam. Hát persze, hogy tegnap volt ez a rész... Így a bodzás cukorkának a receptjét angolból fordítottam le, mert azt szerettem volna, hogy teljes legyen. Egyébként nagyon örülök, hogy a Spektrum Home újra műsorra tűzte a Kerti Patikát, és örülök, hogy újra láthatom James Wong-ot is, nagyon szimpi ember, és látszik rajta, hogy élvezettel és hittel készíti a gyógyszereit.

I. évad 2. - Virágok
Körömvirág krém pattanásra, vadárvácska krém ekcémára, levendulás fürdőgolyó, bodzás cukorka torokfájásra..

Körömvirág krém pattanásra  
- 10 fej rózsamuskátli (geránium más néven, levele és szára is)
- 8 fej körömvirág
- 20 fej levendula virág
- 2 dl víz
- 1 cs növényi zselatin
- 5 tk vodka
- 20 csepp teafaolaj
Durván daraboljuk össze a geránium virágait a leveleivel, szárával együtt, és a körömvirággal, levendula fejekkel keverjük össze egy üvegtálban. A felforralt vizet öntsük rájuk, és hagyjuk állni 10 percig (vagy addig, amíg a virágok színét átveszi). Ezután összeturmixoljuk az egészet, és egy könnyű anyagon átszűrjük egy tiszta edénybe. Egy másik tálban felolvasztjuk a zselatint 2 ek hideg vízzel. Hozzáadjuk a virágfőzetet, összekeverjük, majd mehet bele a vodka és a teafaolaj. Addig kevergessük, amíg a zselé teljesen össze nem áll. Adagoló pumpás üvegbe töltjük.

Vadárvácska krém ekcémára
- 2 ek vadárvácska virág (20 g vagy 15 fej)
- 2 ek szárított kamilla
- 1 tk méhviasz
- 2 ek mandulaolaj (vagy olívaolaj)
- 1 tk C-vitamin por
- 1 tk glicerin
- 2 tk emulgeáló viasz
Tegyük a vadárvácskát és a kamillát egy üvegtálba és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Hagyjuk 10 percig állni, majd öntsük a főzetet egy közepes lábasba. Egy másik tálba tegyük bele a méhviaszt, a mandulaolajat, C-vitamin port, glicerint és az emulgeáló viaszt. Ezt a tálat helyezzük a főzetes edényre és lassú tűzön melegítsük, amíg felolvad a viasz. (Nem muszáj így csinálni, lehet rendes gőzfürdő felett is, de akkor a főzetet fedjük le és tartsuk melegen.) Ezután szűrjük le a főzetet (2,5 dl, kb 16 ek) és lassan keverjük össze az olajos, viaszos keverékkel, míg sima, krém állagú nem lesz. Tiszta (sötét) üvegbe töltsük.
 Hűtőben 6 hónapig is eláll. Este és reggel kenjük be vele a fertőzött területet. Még hatásosabb, ha fürdés után használjuk, mert így hidratálja a bőrt.

Levendulás fürdőgolyó
- 5-6 db levendula ág
- 1 ek citromsavpor
- 3 ek szódabikarbóna
- 10 csepp levendulaolaj
- 1 tk növényi olaj (napraforgó, mandula, etc.)
Ha friss a levendula, melegítsük be a sütőt 180 °C-ra, majd kapcsoljuk ki, és a levendulákat fejjel lefelé függesszük fel szárítani benne kb 2 órán keresztül. Miután kiszáradtak, vegyük ki. Vegyünk elő egy teljesen száraz üvegtálat és a kezünk is legyen teljesen száraz! Keverjük össze a citromsavat és a szódabikarbónát, majd csepegtessünk bele10 csepp levendulát. Adjuk hozzá a kiszárított levendula fejeket és a növényi olajat is, fém kanállal keverjük össze alaposan. Tegyünk egy pogácsa szaggatót (vagy bármilyen más formát) egy sütőpapírra és kanalazzuk bele a keveréket, majd alaposan nyomkodjuk le. Hagyjuk állni egy éjszakán át, de legalább 30 percet.
Használatig nedvességtől óvjuk, becsomagolva tároljuk.

Bodzás cukorka torokfájásra 
- 10-15 db friss bodzavirág
- 12 db eukaliptusz levél
- 2 ek lenmag
- 3 tk szárított bodzabogyó
- 1 csésze arabmézga (akáciamézga)
- 2 bögre porcukor
- 4 bögre forró víz
A bodzavirágot áztassuk be 3 bögrényi forró vízbe, adjuk hozzá a lenmagot és az eukaliptusz leveleket, majd hagyjuk állni kb. egy órát. Akkor jó, mikor már a víz elszíneződött. Amíg a főzet pihen, addig egy mozsárban törjük össze a mézgát a lehető legkisebb darabokra. A szárított bodzabogyót is tegyük hozzá, és azt is porítsuk. Ehhez a mézgás, bodzás keverékhez öntsük egy bögre meleg vizet, és egy kanállal addig kevergessük, amíg ragacsos, dzsemszerű állaga lesz.
Szűrjük le a főzetet, és másfél bögrével keverjünk a mézgás keverékhez. Majd 2 bögrényi porcukrot is adjunk hozzá. Gyenge lángon, kevergetés mellett fél óráig melegítsük, míg ragacsos, szirupszerű lesz és elválik az edény falától. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit és terítsük szét rajta a masszát. Miután teljesen megkeményedett, máris fogyasztható kisebb darabokra összetördelve.
Forgassuk bele porcukorba minden darabot, így biztosan nem fognak összeragadni, és légmentesen záródó edényben tároljuk
Ha köhögés elleni szirupot szeretnénk csinálni inkább, akkor csak a cukor felét használjuk hozzá.

http://indavideo.hu/video/Kerti_Patika_2_Viragok  - köszönet érte sezase44-nek!

3 megjegyzés:

  1. Szia! Nem tudod véletlenül,hogy mikor lesz újra műsoron ?


    Köszönöm:
    Szilvi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Alya!
    Tudnád pontosítani a főzet adagját a viaszhoz? Csak mert egy másik oldalon talált recept után 16ek főzetet raktam a viaszhoz és nem lett krém, folyós állagú lett :(
    Az adagok ugyanakkorák, mint a te receptedben, csak ott írja, hogy mennyi kell a főzetből.
    Segítséged előre is köszönöm!
    Lola

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a jegyzeteimet és rákerestem, negyed litert kell hozzáadni, ami elméletben tényleg 16 evőkanál főzet. (Bár ezt kissé furcsállom, mivel a BBC honlapján a recept szerint összesen 150 ml lesz a kész krém.)
      Amikor én zabpelyhes testápolót készítettem, az előírt emulgeáló viasszal folyós maradt, ezért tettem még hozzá. Így lett rendes krém állagú. Viszont érdekes módon azt vettem észre, hogy ha mandulaolajjal készítettem, akkor mindig hígabb volt, mint mikor akármilyen más olajat használtam.
      Nem tudom, ezzel mennyit tudtam segíteni, de az biztos, hogy többféle emulgeáló viaszt is lehet kapni, ezért lehet, hogy egyikből kevesebb kell, míg egy másik fajtából valamennyivel több.
      Remélem, legközelebb jó állagúra sikeredik!
      http://indavideo.hu/video/Kerti_Patika_2_Viragok
      Alya~

      Törlés