2012. augusztus 21., kedd

Kerti Patika - Fák és cserjék

Az eukaliptuszos balzsamot ki fogom próbálni, bár nem hiszem, hogy vazelint használnék hozzá. James Wong azt mondta, azért azt adta a keverékhez, mert az szobahőmérsékleten kemény és nem folyós, mint más olajok. De én mégsem szívesen használnám, mivel a vazelin kőolaj származék, és ha nem is szívódik a bőrbe, de a pórusokat eltömítheti, nem lélegzik a bőr tőle. Egy ideje semmilyen művi krémet nem használok. Csak shea vajat és kakaó vajat, és mostanában vettünk Rikoval egy nagyobb adag kókuszolajat is. Szóval inkább kókuszolajjal fogom elkészíteni, csak természetesebb anyag. Jót fog tenni az asztmámnak és az őszi megfázásos időszakban.
Rá kellett keresnem a fehérfűzfára, mivel így még nem hallottam, viszont most megvilágosodtam, hogy a szomorúfűz annak egy fajtája. A szomorúfűz az egyik kedvenc fám, éppen az ablakom alatt nő, és úgy szeretem elnézegetni, ahogy a szélben hajladoznak az ágai. Mellette nő egy csavart fűz is vagy ahogy felénk hívják: görbe fűz. Az is szép, de nem olyan látványos, mint a társa. ^^

II. évad 5 - Fák és cserjék
James Wong ebben a részben légzéskönnyítő mellkasbalzsamot, fejfájás ellen fűzfakérges jégkását, sebgyógyító orbáncfüves krémet és bőrirritációra varázsmogyorós borotválkozás utáni gélt készített.
(A varázsmogyoró, csodamogyoró vagy varázsdió ugyanaz a növény, Hamamelis virginiana, csak magyarul több elnevezése is van.)

Légzéskönnyítő mellkasbalzsam
- 100 g eukaliptusz levél
- 10 g gyömbér
- 1/4 tk feketebors (bármilyen olaj jó hozzá!)
- 20 dkg vazelin
- 20 csepp borsmenta
Daraboljuk fel az eukaliptusz leveleket és gyömbért, és egy hőálló tálban keverjük össze a feketeborssal és a vazelinnel. Egy órán át lassú tűzön gőz fölé tesszük lefedve. Ha kihűlt, akkor belecsepegtetjük a borsmentát, és zárható üvegbe töltjük.
Hűvös helyen, hűtőben 1 évig áll el. Esténként, lefekvés előtt kenjük be vele a mellkast. Megfázásra, allergiára, folyamatos orrdugulásra, arcüreg gyulladás tüneteit kiválóan enyhíti.
A 24 órás bőrpróba kötelező! Sérült bőrfelületen ne használjuk.

Fűzfakérges fájdalomcsillapító (jégkása)
8 adaghoz
- 40 g szárított fűzfakéreg (acetilszalicilsav)
- 2 liter víz
- 30 dkg kristálycukor
- 3 db lime héja, leve
- 2 ek naracsvirágvíz
Egy lábasa tesszük a fűzfakérget és leöntjük 2 liter forró vízzel, majd 10 percig forraljuk. Átszűrjük és további 30 percig forraljuk, amíg kb 6 dl marad. Ettől a főzet sokkal erősebb és keserűbb lesz. Levesszük a gázról és belekeverjük a cukrot,a lime héját, levét és a naracsvirágvizet és hagyjuk kihűlni. Ezután egy fagyasztós dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük.
Fagyasztóban 1 évig áll el. Naponta maximum 3 alkalommal fogyasszuk, 1 adag kb 1 dl.
Mivel nagyon hasonlít az aszpirinre a hatása, nem szabad együtt használni, 16 év alatt, terhesség vagy szoptatás sem ajánlott.
Gyomorfekély, aszpirinérzékenység esetén tilos!

Orbáncfüves sebgyógyító krém
Orbáncfüves olaj:
- 30-50g orbáncfű virág
- 5 dl napraforgó olaj
Finoman törjük össze  virágokat, majd tegyük egy üvegbe, és öntsük rá a napraforgó olajat. Napos helyen hagyjuk állni legalább 1 hónapot. Akkor jó, ha az olaj elszineződött, pirosas, rozsdabarnás színe lett. Ha 1 hónap után is tiszta, akkor még várjunk vele egy kicsit. Szűrjük le. 6-12 hónapig eláll hűvös, sötét helyen.
Az így elkészült olajat is lehet sebgyógyításra használni, csak kenjük be vele a sérült felületet.

Orbáncfüves krém:
- 1 tk méhviasz
- 50 ml orbáncfüves olaj
Egy lábasba öntsünk az olajat és méhviaszt, ha megolvadt a viasz, zárjuk el. Amíg még meleg  keverék, töltsük egy tiszta üvegbe.
Hűvös, sötét helyen 1 évig is eláll. A sérült felültet kenjük be a krémmel naponta max. 3 alkalommal.
Az orbáncfű nagyon napérzékeny! A bekent bőrt óvjuk a napfénytől, UV sugárzástól! Különben kiütéseket kaphatunk, ilyenkor azonnal le kell mosni.

Borotválkozás utáni bőrirritációra varázsmogyorós gél
(férfiaknak és nőknek is)
- 2 dl varázsmogyoró tinktúra
- 1 dl varázsmogyoró víz
- 4 cs növényi zselatin
A tinktúrát és a varázsmogyorós vizet öntsük egy lábasba, majd keverjük bele a növényi zselatint. Kis lángon addig kevergessük, amíg besűrűsödik, ekkor zárjuk el a gázt és töltsük üvegbe.
Hűtőben 4 hétig áll el. Borotválkozás után kenjük be az irritált bőrt.

Varázsmogyoró tinktúra
- 50 g varázsmogyoró levél, twig (25 g szárított)
- 4 db lime héja
- 10 db babérlevél
- 10 db illatos muskátli levél
- 4,5 dl fehér rum (bármilyen 40% alkohol, vagy 80% tiszta alkohol40% alcohol or 80% proof)
Az összevágott varázsmogyoró leveleket és ágakat a lime héjávval együtt egy üvegbe tesszük. Hozzá adjuk a babérlevelet és az illatos muskátli leveleket. Felöntjük a rummal, és sötét, hűvös helyre félre tesszük. Hagyjuk állni 1 hónapig, de legalább 10 napig. Néhány naponta rázzuk össze alaposan a keveréket.
Ha letelt az idő, szűrjük le.
Hűtőben legalább 1 évig is eláll.

Varázsmogyoró víz
- 50 g varázsmogyoró levél és ág (25 g szárított)
- 1 l víz
Az összevágott varázsmogyorót tegyük egy lábasba, és öntsük rá a vizet. Egy órán keresztül kis lángon, lassan forraljuk, addig amíg a víz nagy része elpárolog, és kb. 1 dl marad belőle. Eztán szűrjük le.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése