2012. július 31., kedd

Kerti Patika - Wild Plants

James Wong receptjeinek a folytatása egy kissé megkésve a befejezés.
Ennek a magyar címére nem emlékszem, mert nem írtam fel. De gondolom, vadnövények vagy valami ilyesmi lehetett.
Én rendszeresen, néha kúra szerűen szoktam csalánteát inni, nagyon egészséges és sok oldalú növény. Többek között magas a vastartalma, tökéletes a tavaszi és az őszi fáradtságra. Vérképző, vesetisztító, vízhajtó és még sorolhatnám. De nagy mennyiségben nem szabad hosszabb távon fogyasztani, mert nagyon megerőlteti a vesét! S ami miatt még különösen hasznos, az az antihisztamin tartalma! Egy rövidebb csalántea kúrával egészen jól lehet kezelni a súlyosabb allergiát is, a tüneteket enyhíti vagy éppen teljesen meg is szünteti.


II. évad 6. - Wild Plants
Allergia ellen csalántea, nyugtató szemborogatás, testradír hínárral, nátha ellen bodzalekvár.

Kamillás csalántea allergiára
- 2-3 ek friss csalán vagy 1-2 ek szárított
- 4 ek friss kamilla vagy 2 ek szárított
- 1 tk méz édesíteni (nem muszáj)
Egy hőálló kancsóba szórjuk a csalánt és a kamillát, majd forró vizet öntünk rá. 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ez 3 csészére elég.
Naponta 3 alkalommal fogyasszuk, amíg az allergia hatása érezhető.
(Ez így nem olyan nagy mennyiség, de 3 bögrét én még így is sokallok naponta hosszú távon. Lehet nem így van, de a Maria Treben - Egészség Isten patikájából című könyvben azt írja a szerző, hogy max két hétig tartsunk csalánkúrát. Bár ott ő napi 2 liter csalánteát ír. Egyébként csak ajánlani tudom ezt a könyvet is!)

Nyugtató szemborogatás (szárazság, égető érzés, karikák)
- 2 tk szemvidítófű
- 2 tk fekete tea
- 1 csésze forró víz
Összekeverjük a szemvidítófüvet és a fekete teát, és két üres teás filterbe kanalazzuk, majd 10-30 percig ázni hagyjuk a forró vízben. Utána jól kinyomkodjuk, és ha már nem túl meleg, akkor a szemekre helyezzük. 10-15 percig rajta hagyjuk.
Mindig frisset készítsünk.


Hínáros testradír
- 25 g szárított tengeri hínár
- 25 g szárított vörösmoszat (ehető, zselét lehet készíteni belőle)
- hínár (poliszacharid - bőrtápláló)
- 1,5 l víz
- 3 ek tengeri só
- 10 ek tengeri homok (egyéb homok nem jó!)
- 15 csepp rozmaringolaj
A megmosott hínárt és moszatot egy éjszakán át a vízben áztatjuk. Ollóval feldaraboljuk kisebb darabokra a hínárt és a moszattal és a vízzel egy edényben 30 percen keresztül főzzük. Majd összeturmixoljuk, aztán visszatesszük a gázra még 10 percre. Belekeverjük a tengeri sót, a tengeri homokot és a rozmaringolajat, majd üvegbe töltjük.
Hűtőben 6 hónapig áll el. Hetente csak egyszer használjuk, arcra viszont nem szabad!

Bodzalekvár nátha ellen
-  40 dkg bodzabogyó (anthocyamin - antioxidáns, gyulladáscsökkentő)
- 1 db savanykás nyári alma (peptin)
- 4 dl víz
- 1 db lime leve
- néhány db eukaliptusz levél
- 1db szárított csili
- 50 dkg cukor
A megmossuk a gyümölcsöket, majd az almát hámozás nélkül feldaraboljuk. Beletesszük egy lábasba a bodzát, az almát, a vizet, lime levét, eukaliptuszt és a csilit, majd 15 percig főzzük. Szitán átpasszírozzuk, majd a bodza péphez hozzáadjuk a cukrot és 30 percig lassú lángon kevergetjük, vigyázva, hogy a ne kapja le. Ha végeztünk, óvatosan szedjük le a habját és ami kicsapódik. Üvegbe töltjük, a tetejét celofánnal zárjuk le.
Hűtőben tartósítószer nélkül 3 hónapig áll el.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése