2012. július 5., csütörtök

Kerti Patika - Kerti fűszerek

Íme James Wong receptjeinek folytatása. Eredetileg nem ezzel a résszel terveztem a folytatást, de mivel a molyok sok ember életét keserítik meg, így mégis ezt teszem fel most. Az igazat megvallva a pesti albérletben, ahol lakom, minket is megleptek az ételmolyok, rémes volt. Szerencsére (látszólag) sikerült megszabadulnunk tőlük nagy küzdelem árán - ami főleg Rikonak köszönhető. ^^
Egyébként nem tudom, mit kezdjek az apró különbségekkel, mivel néha néhány mennyiség eltér a honlapon, pedig mindig pontosan írom le, amit mondanak a tv-ben. Így ilyenkor inkább a honlapon szereplő arányt írom. Ilyen még nem sokszor fordult elő, s vagy tényleg más egy kicsit, vagy pontatlan a fordítás. Nem tudom. :S

II. évad. 1. - Kerti fűszerek
Gyomorerősítő puffadás ellen, migrén ellen margitvirágos vajkrém, rovarirtó különösen ruhamolyok ellen, hajolaj korpás hajra
A 24 órás allergiateszt kötelező!

Rovarirtó (főleg ruhamoly ellen)
- 2 ek fehérüröm
- 2 ek zsálya
- 2 ek rozmaring
- vodka
A növényeket alaposan ki kell szárítani. Ha boltban vesszük, ellenőrizni kell, milyen erős az illata. Minél erősebb, annál több bennük az illóolaj. A leveleket leszedjük a szárról és összemorzsoljuk őket. Majd néhány csepp vodkával meglocsoljuk a keveréket, mivel az alkohol felszabadítja az illóolajokat. Kis tasakokba, zsákocskákba töltve mehetnek a szekrénybe. Mikor már nem lehet olyan erősen érezni az illatukat, csak dörzsöljük meg a zsákokat, így újabb illóolaj adag szabadul fel.
Kb. 3 hónapig érezhető a hatása.

 Hajolaj korpás hajra
- 3 ek levendula
- 6 ek rozmaring
- 3 ek kakukkfű
- 250 ml kókuszolaj folyékony állapotban!
- 20csepp borsmentaolaj
Letörjük a leveleket, majd feldaraboljuk és egy üvegtálba tesszük őket. A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, olyan mint a zsír, így fel kell melegíteni. Az olajat ráöntjük a fűszerekre, majd lefedjük a tálat és egy órán át lassú tűzön gőz fölé tesszük. Ekkor már az olaj zöld színűre vált, átvette a hatóanyagokat, le lehet szűrni. Belecseppentjük a borsmentát, ami hűsíti a fejbőrt. Egyébként mindhárom növény gombaölő, mivel a korpásodást a gombák okozzák.
Szembe ne kerüljön, azonnal ki kell mosni. Bármilyen enyhe irritáció esetén is azonnal le kell mosni a fejről!
Hideg, sötét helyen 1 évig áll el.

Gyomorerősítő puffadás ellen
- 100 g friss angyalgyökér, szárítottból a fele is elég
- 25 g menta
- 4 tk szárított kamilla
- 4 tk édeskömény
- 5 dl vodka
Apróra összevágni az angyalgyökeret és a menta leveleket, majd egy üvegbe helyezni és hozzáadni a kamillát és az édesköményt. Végül mehet rá a vodka és légmentesen lezárva száraz, hideg helyen két hétig félre kell tenni. Ezután lehet csak átszűrni.

A koktélhoz:
- 2 db szeletelt lime
- néhány menta levél
- egy ág kapor
- gyömbérsör
- 35 ml angyalgyökér tinktúra
Az alkohol tartalma csökken, ha a koktél készítése előtt az angyalgyökér tinktúrát felhevítjük, majd ha kihűlt, mehet a koktélba.
Gyomorfekély, gyógyszer szedés esetén nem szabad használni!
Evés előtt megelőzésként, evés után pedig tünetenyhítésre.
A tinktúra 1 évig eláll hideg helyen.

Migrén ellen margitvirággal
Már a görögök is használták migrén ellen, a virág levelét szendvicsbe téve fogyasztották. Egy-két levél önmagában is igen hatásos, csak íze elég erőteljes és keserű. (ami egyébként lázcsillapító és gyulladáscsökkentő is)
Egy heti adaghoz:
- 3 tk margitvirág levél (20 db levél)
- 2 tk tárkony
- 2 tk petrezselyem
- 1 csapott tk citromhéj
- 2 tk gyömbérpor
- 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- só, bors ízlés szerint
Apróra felvágjuk a fűszereket, majd egy tálban összekeverjük a puha vajjal, sózzuk, borsozzuk. Zsírpapírba tekerve hűtőben kell tárolni.
Megelőzésként minden nap kell fogyasztani! 18 éven felül ajánlott, gyomorfekély és afta esetén tilos!
Hűtőben 1 hétig áll el, fagyasztóban 1 évig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése