2012. július 22., vasárnap

Kerti Patika - Fák

I. évad 3. - Fák
Ez alkalommal  James Wong gesztenyés visszérkrémet, ginkgos memóriajavító teát, fenyőgyantás dezodort és  hajolajat készített fejtetű ellen.

A visszérkrémet már korábban be akartam gépelni, mivel sok ember életét keseríti meg. Sajnos a családom nagy részét is érinti, és bár én még viszonylag fiatal vagyok, már nálam is jelentkeznek a tünetek. Így mindenképpen el szeretném készíteni. 

Gesztenyés visszérkrém
Vadgesztenye tinktúra:
- 20 db vadgesztenye (szaponin, aescin - erősíti, tonizálja a vénákat)
- 5 dl vodka
A gesztenyére kb. annyi vodkát öntünk, ami nagyjából ellepi, majd összeturmixoljuk. Ezt egy hónapra, de minimum 10 napra sötét helyre tesszük, majd leszűrjük. Ez két üvegre lesz elég.
1 évig eláll hűtőben, ez a tinktúra csakis krémekhez jó, nem szabad megenni!
 Krém:
- 3 cs növényi zselatin
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl vadgesztenye tinktúra
- 5 csepp levendulaolaj (tartósít)
 A zselatint feloldjuk a vízben, majd hozzáadjuk apránként a gesztenye tinktúrát. S mikor már kissé meghűlt, belecsepegtetjük a levendulát is és üvegbe töltjük.
Hűtőben 3 hónapig áll el. Napi két alkalommal használjuk.

Ginkgos memóriajavító tea
- 1 marék ginkgo levél (2 ek szárított levél)
- 1 bögrényi forró víz
Kb. 10 percig áztassuk a ginkgo leveleket a forró vízben, minél tovább áll, annál hatásosabb. Szűrjük le, majd rögtön fogyasszuk.
Napi 1-2 alkalommal igyuk. Más gyógyszer mellett, terhesen vagy szoptatás esetén nem ajánlott!


Fenyőgyantás dezodor
- 0,5 tk fenyőgyanta (nátha, köhögés ellen is használható)
- 2,5 dl vodka
- 2 db citrom héja
- 2 db narancs héja
- 10 db babérlevél
- 3 ek apróra vágott friss tűlevél
- 3 ek kakukkfű (fertőtlenít)
- 2 ek glicerin
- 10 ml narancsvirág víz
Mozsárban finom porrá törjük a száraz gyantát, majd 1 evőkanál vodkával elkeverjük. (alkoholban oldódik) Apróra vágjuk a többi hozzávalót, a narancs-, citromhéjjal kitörölhetjük a még a mozsárban ragadt gyantát. Jól zárható üvegbe tesszük és annyi vodkát öntünk rá, amíg el nem lepi. Sötét hűvös helyere tesszük egy hónapra, de minimum két hétre. Könnyű anyagon átszűrjük, hozzáadjuk a glicerint és a narancsvirág vizet, majd üvegbe töltjük.
Használat előtt a 24 órás bőrpróba kötelező!
Sötét, hűvös helyen 1 évig használható. Jól fel kell rázni, napi egyszer (reggel).

Hajolaj fejtetű ellen (5-10 adag)
- 2 dl neem-olaj (antimikrobás, rovarölő)
- 2 ek teafaolaj
- 20 ek friss levendula
- 20 ek friss rozmaring
- 2 dl mandulaolaj
- 6 gerezd fokhagyma
A mandulaolajat és a neem-et öntsük egy edénybe. Szedegessük le a levendula és a rozmaring leveleket - a szára és a levélnyelek ne kerüljenek bele! Egy mozsárban a növények felét törjük össze és öntsünk hozzá egy kicsit az olaj keverékből. Majd forraljuk fel egy lábasban, ha kihűlt, nyomkodjuk ki belőle alaposan az olajat kézzel. A maradék gyógynövényt is törjük össze a mozsárban és öntsünk rá az olajból, majd ezt is bele a lábasba és kinyomkodott olajjal öntsük fel. Így sokkal erősebb lesz. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és gyenge tűzön 20 percig melegítjük. Majd egy könnyű anyagon átszűrjük (egy 5 dl-s üvegbe) és ha hűlt, hozzáadjuk a teafaolajat és alaposan összekeverjük.
6 hónapig áll el.
Tetvesség esetén száraz hajra vigyünk fel kb. 2 evőkanálla a hajra (ha hosszabb, többet), hogy teljesen befedje a tövét. Tekerjük be egy törölközőbe a fejet és legalább egy óráig, de ha lehetséges, egész éjszakára hagyjuk rajta. Majd mossuk le alaposan samponnal. Használjunk balzsamot, és a tetűfésűvel fésüljük át a hajat. Egy hét múlva ismételjük meg újra, hogy a még életképes serkékből kikelt tetvektől is megszabaduljunk. 3 naponta fésüljük át a hajat a tetűfésűvel.
Megelőzésre is kiváló, mivel a szaga távol tartja az élősködőket.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése